виж Количката е празна

Новини

8 януари 2024

Как работи GPS системата?

Първо трябва да отбележим, че във всеки сателит има много точен атомен часовник и във Вашия GPS приемник също има часовник. Принципът на работа на системата е следния – сателитът излъчва радио сигнал (нарича се GPS съобщение), който съдържа точните координати на сателита и точен час, в който това съобщение е изпратено. Вашият GPS приемник получава това съобщение, сравнява часа на изпращане, часа на получаване и изчислява за колко време е пристигнало съобщението. С тази информация приемникът може да изчисли на какво разстояние се намира от сателита. 

 

Например - сателитът излъчва съобщение в 12 часа 00 минути 00 секунди и 00 милисекунди, а Вашият GPS приемник улавя това съобщение в 12 часа 00 минути 00 секунди и 70 милисекунди. Това означава, че съобщението е пътувало 70 милисекунди (0,07 секунди). При скорост 300 000 км в секунда (радиосигналът се движи със скоростта на светлината 300 000 км/с) това прави разстояние от 21 000 километра. По този начин Вашият GPS приемник ще установи, че се намира на 21 000 километра от този сателит.  

 

Това, обаче, е само един сателит и местоположението не може да се определи точно, защото то представлява един голям кръг изписан върху земната повърхност. Затова получавате второ GPS съобщение от друг сателит и така кръговете стават два. Тези 2 кръга имат две пресечни точки, което също не е достатъчно. Именно затова получавате и трето GPS съобщение от друг сателит и така кръговете стават 3, което означава, че те вече имат само една пресечна точка. Точката, в която се пресичат трите кръга, е Вашето точно местоположение.

 

Примерът е съвсем елементарен, но всъщност GPS съобщението е много сложно и съдържа други допълнителни данни за по-бързо и по-точно позициониране. Цялото съобщение се състои от 37 500 бита и при идеални условия са необходими 12,5 минути за да бъде предадено. Точно поради тази причина, ако един GPS се пуска за първи път той ще се позиционира по-бавно. При лоша видимост към небето първото позициониране може да отнеме и повече от 30 минути. Когато GPS приемник е бил изключен дълго време са необходимо отново 12,5 минути за да се получат всички данни. Когато GPS приемникът е вграден в лаптоп или мобилен телефон е възможно това време да се спести, защото първоначалното GPS съобщение може да се свали от Интернет. 

 

GPS технологията само помага на Вашето устройство да изчисли собствените си координати. Сателитът няма представа къде се намира Вашето устройство, тоест никой от сателитите не може да Ви следи, защото те само излъчват сигнал към Вас.  Радиото уредбата в колата приема сигнал и Вие слушате желаната радиостанция, но от радиостанцията нямат представа къде точно се намирате. Същото е при GPS технологията – Вашето устройство само приема сигнал от GPS сателита. За онлайн проследяването са необходими както GPS технологията за позициониране, така и специализиран софтуер за проследяване, SIM карта и GPRS мрежа на мобилен оператор, чрез които Вашето устройство може да предава информация за своето местоположение.